Güney Kore’nin Çin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na Çağırmasının Ardından Çin, Güney Kore Büyükelçisini Çağırdı
Güney Kore’nin Pekin Büyükelçisi Chung Jae-ho, Çin’in Seul Büyükelçisinin Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması ile ilgili olarak Çin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Xinhua’nın haberinde, Çin’in Seul Büyükelçisi Shing Hayming’in Güney Kore Dışişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmede Seul-Washington ilişkilerine ilişkin değerlendirmeleri nedeniyle 9 Haziran’da Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı hatırlatıldı. ana muhalefet lideri Lee Jae-myung.
Habere göre Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Nong Rong, bu konudaki rahatsızlığını ve memnuniyetsizliğini Büyükelçi Chung’a iletti.
Bakan Yardımcısı Nong, Çin’in Seul Büyükelçisi Shing’in uzlaşma, işbirliği geliştirmek ve Çin-Güney Kore ilişkilerini sürdürmek ve ilerletmek için Güney Kore’de toplumun her kesiminden insanlarla kapsamlı temasları olduğunu ve görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.
Nong, Güney Kore’nin iki ülke ilişkilerinde var olan sorunları dikkate alıp ciddiye almasını umduklarını, Çin ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin ortak deklarasyonun ruhuna ciddi şekilde bağlı kalacağını, ve ikili çıkarların istikrarlı ve sağlıklı gelişimi için olumlu girişimlerde bulunmak üzere Çin ile birlikte çalışacaktır.
Güney Kore, Çin’in Dışişleri Bakanlığı büyükelçisini çağırdı
Çin’in Seul Büyükelçisi Shing Hayming, Güney Kore’nin ana muhalefet lideri Lee Jae-myung ile yaptığı görüşmede, Güney Kore’nin ABD ile artan diyaloğundan “oldukça rahatsız” olduğunu belirterek, hükümeti “çok yakın olmakla” suçladı. Amerika Birleşik Devletleri”. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’na da çağrıldı.
“Anlamsız ve kışkırtıcı” açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Shing’den “diplomatik protokollere uyması ve ülkenin iç işlerine karışmaması” istendiği belirtildi.
Muhalefet lideri Lee ile yaptığı görüşmede, Güney Kore ve Çin’in ikili çıkarları söz konusu olduğunda zaman zaman çıkmazların yaşandığını belirten Shing, Seul yönetimini Tayvan konusunda ABD’nin tutumuna aykırı davranmaya çağırdı. “tek Çin” ilkesine katkıda bulunmak.
Shing, ABD’nin Çin üzerindeki artan baskısını Güney Kore-Çin ilişkilerini “uzlaştıracak” bir dış faktör olarak nitelendirdi.
Artan baskılar sonucunda “ABD’nin kazanıp Çin’in kaybedeceğine bahse girmenin” yanlış bir değerlendirme olacağını belirten Shing, “her şeyin her zaman ABD lehine olmayacağını” ifade etti.
Güney Kore’nin bu yılın ilk iki ayında Çin ile ikili ticaretinde 5,1 milyar dolar açık verdiğine değinen Shing, ticaret açığının Güney Kore hükümetinin “Çin pazarına daha az önem vermesi” politikasıyla ilişkilendirilebileceğini kaydetti.
Çin hükümetinin Güney Kore ile ilişkileri ciddiye aldığı için söz konusu ticaret açığını yakından izlediğini belirten Shing, açığı “Güney Kore’yi Çin pazarından çıkarma çabası” olarak değerlendirdi.
Büyükelçi, Güney Kore’nin ülkesiyle iyi geçinmesi halinde Çin’in ekonomik büyümesinden fayda sağlayabileceğini söyledi.